Trening etter Fødsel!

Ny uke, nye muligheter!
Jeg har fått noen henvendelser fra lesere om hva, når og hvordan jeg har begynt å trene etter fødsel.
Trening er en stor del av mitt liv og har vært det i mange år. Jeg har jobbet som treningsinstruktør i rundt 10år innen aerobic, step, spinning, styrke og zumba. Tenkte å dele mine erfaringer med dere og litt treningslære.
 
Det er veldig individuelt når man kan begynne å trene etter en fødsel. Mange er ivrige på å komme i gang for å få tilbake kroppen sin. Dessverre tar det uansett en stund før kroppen finner tilbake formen, selv ved hjelp av trening. Kroppen har vært gjennom en stor påkjenning og den skal tilpasse seg de forandringene den har gjennomgått. I tillegg har magemusklene vært utstrekte over den voksende livmoren, blitt slappe og trenger tid til å tilpasse seg før du begynner å trene de for hardt. Jeg lærte en gang på NIH da jeg tok treningslære der at man skulle vente i 3mnd før man trente de rette magemusklene.
Trening etter fødsel er ikke bare godt for kropp og sinn, men kan faktisk redusere risikoen for fødselsdepresjon. Det er forskjell på oss når vi kan starte med trening, noen klarer å trene bare noen dager etter fødsel andre trenger flere uker. De som har gjennomgått en komplisert fødsel eller keisersnitt må naturlig nok ta tiden til hjelp.
 
Jeg anbefaler ikke å starte med tøff trening før etter i hvert fall 6uker. Kroppen har vært gjennom en fysisk krevende økt og trenger å komme seg, bla er bekkenet fortsatt “mykt”. Det er bedre å ta tiden litt til hjelp, enn å få plager resten av livet!
Det aller beste er å starte med gåturer med barnevogna. Oppoverbakker med den kan være tøff nok i starten og man kan øke tempo etter hvert som man føler for det.
Nybakte mødre på treningssentre/saltimer o.l imponerer ikke meg!
 
Jeg startet med gåturer med barnevogn ca 2 uker etter fødsel. Siden jeg fødte i januar var det altfor kaldt å ta med babyen ut med engang, så det stoppet seg litt selv til å begynne med.
Forrige gang tok jeg første trilleturene noen dager etter fødsel.
Etter noen uker følte jeg meg skikkelig i siget og tok en laaang trilletur med mye oppoverbakker. Dagen etter klarte jeg nesten ikke komme meg ut av sengen eller gå, ryggen hadde slått seg vrang!
Tross i jevn trening frem til fødsel var ryggen og bekken svakt. Jeg fikk meg en lærepenge og fortsatte med moderate trilleturer.
6 uker etter fødsel begynte jeg med høyere tempo på gåturene mine.
Powerwalk med vogn er knall!
Etter et svangerskap og fødsel er kroppen svakere og trenger å bygge seg opp.
Styrketrening er noe jeg anbefaler alle. Dette gir seg også ekstra bonus i hverdagen. Tenk hvor mye man løfter baby, bilsete, vogn ut og inn av bilen, handleposer…
Husk å trene ryggen også! Og litt mage etter hvert..
 
Etter hvert som formen stiger kan man begynne å jogge, bli med på saltimer, raske skiturer, lagspil osv.. Jeg for min del skal etter hvert jogge med babis (bare hun blir stor nok). Vi kjøpte joggevogn da Pernille var liten, den ble masse brukt. Hun elsket å sitte i den og etter hvert som hun ble eldre skrek hun: “fortere, mamma, fortere! 🙂 Siden man kan trene med barn har man heller ingen unnskyldning for å måtte ha barnevakt.
Og det viktigste etter fødsel: husk å gjennomføre knipe-øvelsene!
 
Nå er stuen ferdig vasket fra topp til tå og klar til barnedåp på søndag…da var det bare resten av huset igjen. Skal nok få tatt litt hver dag så kommer jeg i mål:)
Og ja, jeg ESLKER corall fargen nå, så fresht!
 
Ønsker deg en treningsglad tirsdag!!

Corall putene finnes i nettbutikken min under nyheter, kun noen få igjen.
2 kommentarer
  1. Hei Margit!

   Jeg syns fargen du har på veggen i stuen er så fin. Er det mulig å få fargekoden eller navnet?

   Lekkert med innslag av oransje puter i sofaen:-)

   Klem Gro

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg