Ikke skyld på barna om det er rotete!

God kveld♥

Jeg kom over en sak her om dagen som gjaldt rot i hjemmet når man har små barn. For meg trenger ikke det å ha små barn i hus automatisk bety et rotete hjem. I denne saken var det ikke i hovedsak snakk om hverdagsrot som oppstår der og da, men generelt rot overalt. Det virket mer som at barna var unnskyldningen for å ha det rotete.


I en hverdag med små barn, egen bedrift, “gressenke” tilværelse, hus og mange gjøremål  synes jeg det er viktig med orden. Har man gode rutiner og alle ting har en fast plass er det ikke så vanskelig å holde ordren i heimen. Jeg rydder opp når jeg er ferdig med noe og har fra tidlig alder lært barna det samme. For meg er det viktig og helt avgjørende å ha ordren i heimen, det sparer oss for mye tid. Det er deilig å slippe og lete etter ting hele tiden. Nå vet alle hvor alt kan finnes.

Til og med vesla på 2år har lært å sette skoene på skohylla, luer/votter i skuffen og prøver å henge opp jakka si. Når hun er ferdig med å pusle, tegne eller leke med lekene sine så hjelper vi henne med å rydde opp og vise hvor alt skal. Det samme gjorde vi med storesøster også. ikke bare er det greit for oss her hjemme at de kan dette, men dette er også viktig for senere. Som når de begynner på skolen, flytter hjemmefra eller får seg jobb. Voksne som rydder opp etter barna, eller ikke rydder i det hele tatt (bare en sjelden gang) vil jeg si at gjør barna en bjørnetjeneste. For meg er dette en del av oppdragelsen! Som arbeidsgiver vil jeg si at orden, struktur og generell ryddighet er viktig. Ellers måtte de vært en superselger så jeg kunne klart å svelge noen kameler!

Kjøkkenbenker som flyter over av oppvask, kjeler, papirer, leker og i det hele tatt blir både uhygenisk og udelikat for meg. Det er feil å skylde på at man har barn i denne sammenhengen. En ting er oppvask og “kjøkkenrot” mens man lager mat og rett etter middag. Om man ikke vil rydde rett etter middag og mens barna er våkne så rydd heller kjøkkenbenken når de er lagt. Det er ikke noe som er verre enn å starte en ny dag med et bomba kjøkken. Lukter gjør det og. Papirer og leker over alt på benken er gjerne noe som samler seg opp over tid. Ta deg selv i nakken og rydd det opp. Har man deretter gode rutiner hvor alle bidrar så skal det ikke bli for mye rot. Det er ikke noe rot å rydde opp om ikke roter. You see?

Et hjem med barn skal ha litt leker og andre barneting fremme på dagtid. Gjør det til et fast gjøremål og rydde opp når dagen er over. La barna lære hvor lekene skal og ha faste plasser for dette. (dette er det samme som de skal lære i barnehagen så det er ikke noe hokus-pokus). I det siste har jeg sett en del tråder på diverse facebook sider ol hvor det er om og gjøre å vise frem mest mulig rot for å vise at det bor barn der. Til tider er det nærmest som de med mest rot blir hyllet som en god mor for her ser vi at det bor folk. Ja, det må gjerne være leker fremme, men man er ikke noen dårlig mor om man har et ryddig hjem med faste rutiner og plasser for tingene. 

Jeg har flere ganger fått spørsmål om hvordan jeg klarer å ha det så ryddig og fint hjemme siden jeg har små barn. I tillegg har jeg flere ganger blitt plassert i båsen utstillingshjem, og da gjerne i en negativ betydning. Ja, jeg er interiørgal, har interiør som levebrød og bruker huset vårt som showroom. Men det bor flere enn meg i dette hjemmet og de får faktisk bevege seg fritt rundt:) For meg er det ingen sammenheng mellom et hjem med små barn og rot. 

Siden flere av dere spør og mange mener at det ikke er mulig å ha et ryddig hjem når man har barn så skal jeg fremover komme med noen tips. Turbomamma har flere tips på lur som jeg vil dele med dere. Husk at et ryddig hjem gir et ryddig hode! 

Turbomammaklem♥

PS! Bildene lyver faktisk ikke. Sånn ser det stort sett ut her hjemme. Jeg kunne ikke drevet en interiørblogg om jeg måtte rydde masse først, det har jeg ihvertfall ikke tid til:)

Klikk liker under her om du liker å ha det ryddig hjemme:) 

17 kommentarer
  1. Hei! Så utrolig fin blogg du har, du skriver veldig bra! Jeg hadde satt kjempe stor pris på en kommentar tilbake på min blogg! Jeg skal følge bloggen din videre 🙂 Ha det fint resten av uka! Klem fra meg!

  2. Ett hjem uten rot er ikke ett koselig hjem.man må kunne keve og bruke huset .greit å lære å rydde men barn må få leke .blir man mer glad om huset ser helt striglet og det ser ut som ingen bor der ?

  3. i utgangspunktet enig med deg-eg er bare lat…..og har null småbarn og skylde på-så rotet her er mitt eget…hygienisk ja..rot også desverre ja hahaha 😀

  4. Anonym: Så rot er koselig? Ja, da er vi forskjellige. Som jeg skriver: det er ok med leker og tegn til at man bruker huset på dagtid, men rydd opp når man er ferdig. Vi bor her og bruker huset, men rydder etter endt dag. Barna har godt av å lære og rydde, det vil de ha godt av i voksen alder. Et striglet hus er ikke synonymt med at ingen bor der. Det viser bare orden:) Og for meg er et ryddig hjem et koselig hjem.

  5. Kjekt med ryddig hus liker å ha det ryddig men ikkje alltid det er det med 3 ungdomer i hus turnusarbeid ol var i grunnen lettere å holde i orden når unga var små😄👏men hovedgrunnen til om folk har det striglet smårit eller bomba kjem vell heller an på intesse noen er opptatt av interiør og ha det ryddig rundt seg andre har andre interesser og bruker tid på det og klart vi som har interesse for interiør og har det som hobby har det kansje ryddigere enn de som har andre hobbyer🌸🌸🌸🌸

  6. Jeg pleier ikke å kommentere så mye på blogger, men dette temaet interesserer meg litt. Da refererer jeg egentlig ikke til bare “rot”, men hele det glansbildet de fleste av oss ønsker å dele på ulike sosiale medier. Det at vi unnlater å dele endel ting gjør at andre skaper seg en uriktig virkelighet av hverandres liv.
   Aldri før har så mange vært deprimerte. Selvfølelsen raser. Samfunnets krav øker, og det er oss selv som bidrar til dette.
   Jeg jobber på ungdomsskolen (du veit jo hvem jeg er:-)) og møter stressa og usikre ungdommer. De er aldri fornøyde før ting er helt perfekt, altså toppkarakterer, og har i mange tilfeller like høye mål i alle skolefagene og på de fleste andre arenaer i livet. De jakter perfeksjon i alt, noe de vil mislykkes med.
   Jeg tror det er viktig at vi voksne signaliserer menneskelige forventninger til barna/ungdommene våre. Godta middels godt iblant også:-) Da må vi starte med oss selv. Vi har alle våre områder som vi ikke er like nøye på, men de skjuler vi.
   Mener IKKE at du bidrar til dette ved å si at du ikke liker rot, der kjenner jeg meg godt igjen (selv om jeg ikke har det like ryddig som det bildene dine viser;-)). Men du risper litt inn i denne debatten, og da kunne jeg ikke dy meg med å svare. Altfor engasjert i “generasjon prestasjon”. Vi trenger også en motvekt mot det perfekte!
   Særlig vi jentemammaer bør jobbe mot dette. Ha en fin kveld:-)

  7. Hjelper litt at barna rydder, men skal ikke mor snart rydde bort alt “nips” og “pynt” på benker og kriker og kroker overalt, som hun så lurt kaller “interiør”? 🙂

  8. Kommentaren til terese er jeg helt enig i .hvorfor legger man ikke ut bilder av ett brukt daglig rom .ikke bilder av sofaen med puter stilt opp.mine puter er aldri satt opp sånn.vi sitter i sofaen .

  9. Therese: Takk for kommenatr og at du engasjerer deg Therese:)
   Jeg er enig i mye av det du skriver. Perfeksjonismen og glansbilde som vises i sosiale medier kan for mange være feil og for mye. Vi voksne klarer stort sett å se forskjell på fasade og virkelighet. Desverre klarer ikke de unge alltid dette. De streber etter å være like, klare like mye eller være noen de ikke er. Når det gjelder et slikt glansbilde er jeg veldig bekymret ift disse rosabloggerne mer enn en diskusjon om rot og orden i heimen. Når det kommer til silikon, vipper, extensions, restylane, negler, slanking osv osv er jeg mer bekymret.

   Når det kommer til rot og orden så er jeg fortsatt opptatt av at barna skal lære og bidra på sin måte. Vokser man opp i et hjem hvor dette ikke er et tema så vil det være negativt for de senere i livet. Jeg vet at jeg ikke liker å jobbe med eller ha ansatte som ikke har litt sans for orden. (jeg snakker da normal ordensans).

   Det skal sies at jeg driver en interiørblogg og lever av interiør så mitt mål og mening er å inspirere:) Man finner lite rot i bildene i et interiørblad:)

   Vi har en utfordring som foreldre, men det gjelder å ikke sette for høye krav til de på alle plan:) Å prøve er bra nok!

  10. Anonym: Her sitter vi også i sofaen, eller ligger faktisk. Huset vårt brukes av store og små:) Men så rydder vi opp etter oss også. Og til info så er dette en interiørblogg hvor jeg fronter interiør til inspirasjon:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg