Blodpropp i svangerskapet skal man ikke kimse av!

Torsdag 14.februar 2008 var en forferdelig dag for meg! Selveste Valentines dagen. Jeg var forelsket, gravid i uke 26 med mitt første barn og alt var slik det skulle. Denne torsdagen skulle vi ha salgsmøte på jobben, det var alltid dager vi så frem til. Mye å lære, hygge, latter, god mat og en fin dag med de beste kollegaene. På kvelden skulle vi ut å spise i Oslo. Jeg var 25 år, nyutdannet, hadde fast jobb i favorittfirma (DIOR!) og nybygget hus. Livet smilte.

Den natten sov jeg dårlig. Det ene benet mitt verket, babyen i magen var livlig, jeg var mange ganger på do og søvnen uteble. Klokken ringte grytidlig da mannen skulle på jobb. Jeg klaget over et vondt ben og fant ut at jeg skulle stå opp sammen med han, ingen vits i å ligge mer i sengen og håpe på søvn. Etter å ha haltet meg ut fra soverommet og bort til trappen ble jeg stående der. Tårene trillet, benet verket og jeg hadde ingen sjans til å ta et steg ned i trappa. Det endte med at Kristian måtte bære meg ned. Akkurat da så jeg at alle planene for den dagen ble skrinlagt! Du ringer legen så fort han åpner, sa han bestemt. 

Kristian måtte komme hjem fra jobb og kjøre meg til legen. Etter kort tid der inne fikk jeg en beskjed jeg aldri trodde jeg skulle få. Du har nok blodpropp i benet, vi sender deg til Ahus med en gang. Blodpropp? Hallo, jeg var 25 år, sunn og sprek. Det er sånn man hører gamle mennesker får. Resten av dagen er ganske vag for min del, tror jeg har fortrengt mye. Natten måtte jeg tilbringe på Ahus sammen med 3 andre veldig gamle damer. Jeg lå våken mye av natten, tenkte, vare redd og ekstremt ensom. De 3 andre damene lå på ryggen med hendene foldet, snorket og innimellom ble det helt stille. Døde hun nå? Jiisess for en opplevelse det var!

Dagen etter fikk jeg UL for å sjekke at alt var bra med den lille i magen. Kristian kom på besøk og hadde med seg tevann, te, favoritt tekoppen min, cookies og et helt nytt magasin. Rart jeg elsker han? Vi hadde en lang samtale med legen og ble litt tryggere. Ingen fare med fosteret eller meg. Jeg skulle bare ta Fragmin sprøyter (blodfortynnende) i 6mnd fremover og bruke støttestrømper i 2 år(!) Det var litt av en barriere å bryte da jeg skulle sette første sprøyte i magen. Jeg kaldsvettet og prøvde sikkert 100 ganger før jeg tilslutt stakk meg selv…

Det skulle vise seg at jeg hadde en gen-mutasjon som sammen med graviditeten min utløste blodpropp. Jeg har ingen varige men annet enn at jeg fikk meg en støkk og må ta noen forhåndsregler. Det er anbefalt for meg å være aktiv, ikke overvektig, ikke røyke og ta sprøyter ved lengre flyreiser eller svangerskap. I svangerskapet med Marielle tok jeg Fragmin. Siden jeg har denne gen-mutasjonen er det økt fare for blodpropp ved bruk av p-piller og lignende prevensjonsmidler. Her om dagen skrev Caroline Berg Eriksen om naturlig prevensjon. Mange har vel kanskje fått med seg debatten rundt dette? Jeg vet for lite om dette og skal ikke anbefale hverken for eller imot. Men en ting vet jeg: dette er noe jeg trygt kan bruke! Skal ikke se bort fra at jeg faktisk skal teste det ut også, det skader ikke:)

Fin fin fredag til deg!

6 kommentarer
  1. Kan jo gjøre “skade” hvis man får en uønsket graviditet… Etter to barn er jeg helt ferdig med reproduksjon, og tør derfor ikke teste dette… Selv om jeg gjerne ville!!

  2. Det er ingenting som er 100% sikkert. Og dette handler om sin eggen livssituasjon. Er man i fast parforhold og har gode rutiner eller ikke kan bruke prevensjon som inneholder hormoner da er mener jeg naturlig hormonfri prevensjon er et godt alternativ. Det finnes plenty av alternativer http://www.hormonfritt.no Men til ungdom tror jeg at jeg ville vurdert “p-pillen” til man har en stabil livssituasjon. Selv med bivirkningene man kan oppleve. Jeg personlig kan ikke bruke hormonell prevensjon og har bruk en slik computer lenge, funker bra for meg og veldig mange andre, men krever litt selvdisiplin. Det synes jeg det er verdt. Lykke til videre 🙂

  3. Silje Lyngdalen: Jeg har ikke testet slik computer før, så jeg vurderer å teste det ut. Siden jeg ikke kan ta noe med hormoner så kan det være verdt å teste. Men ja, det er nok best å være i fast forhold med et slikt prevensjonsmiddel, noe som ikke er noe problem for meg:) Godt å høre at det fungerer bra for deg.

  4. Caroline: Om man absolutt ikke vil bli gravid er det kanskje litt skummelt å teste det ut ja, selv om de sier det er veldig sikkert. Men siden jeg ikke kan bruke stort annet så vil jeg teste det ut:) For meg vil det meste andre gjøre skade siden jeg har høyere risiko for blodpropp.

  5. Kjekt å høre historien din, selv om den langt ifra er hyggelig. Jeg kjenner meg litt igjen. Svangerskapet mitt gikk for øvrig helt knirkefritt. Fødselen endte opp med er uventet keisersnitt, 11 dager på overtid. Dette gikk veldig fint, heldigvis. Etter 2 1/2 uke fikk også jeg sterke smerter i benet. Klarte nesten ikke å gå på det. Etter å ha studert benet litt, så syns jeg det så noe større ut enn det andre, samt at benet hadde en litt annen farge. Tanken slo meg at det kunne være blodpropp, så jeg dro til legen sammen med ei venninne. Jeg fikk raskt konstantert at det var blodpropp. Mannen min var helt uvitende om dette, før jeg ringte å sa at jeg var på vei til sykehuset med blodpropp. På sykehuset ble jeg liggende i 2 uker med en baby på bare 3-4 uker. Det holdt ikke med sprøyter og tabletter for min del. Blodproppen ble bare større og større. Jeg måtte opereres. Det hele gikk veldig fint! Jeg tror at min nyfødte gjorde hele opplevelsen 10 ganger bedre! Tankene var mye heller på han enn hva som feilet meg.
   Jeg må også ta blodfortynnend sprøyter ved neste svangerskap og følges ekstra opp. Ikke noe jeg ser fram til, men men.
   Takk for at du deler historien din. Fint å høre om andre som har vært i mye av den samme situasjonen.

  6. Stine: Takk for at du deler historien din! Vi er nok ikke de eneste som opplevde dette. Jeg har hørt om mange i ettertid. Men for meg var dette helt ukjent da det skjedde meg. Jeg synes det er viktg å ta opp slike alvorlige ting også:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg