STOPP! Vi kan ikke slanke barna!


På vei hjem fra utflukten vår igår satt jeg å scrollet rundt på teleonen. En tur innom facebook og den samme saken lyste mot meg flere ganger. Facebook kokte, og det kan jeg forstå. Malina på 9år hadde vært på rutinekontroll hos helsesøster. Hun var veid og målt. Lengde 136cm og vekt 34,5kg. Resultatet ligger over anbefalt vekt. I brevet stod det at foreldrene kunne ta kontakt med helsesøster etter sommerferien ift oppfølging av aktivitet, kosthold og evt. utredning. Pappaen hadde også lagt ut et bilde av Malina. Det viste en normal jente uten et gram for mye på kroppen. Jeg er målløs!

Er det dette vi skal la barna våre vokse opp med? Jeg som mamma til to jenter er allerede bekymret for de ift samfunnet og kroppspresset som allerede finnes. Idag er det om å gjøre å prestere på alle arenaer og i tillegg skal alle ha A4 kroppen. Jeg er veldig bevisst på at vi ikke snakker om store mager, slanking, ikke spis godteri for da blir du feit osv. Her i huset har vi et sunt kosthold og begrenser godteri og søtsaker til lørdag/helgene. Jeg viser de gjerne at jeg er aktiv og skjuler ikke treningen min. Mange ganger er de også med meg på løpetur ved hjelp av joggevogn og sykkel. Men jeg snakker aldri om at trening er bra for å slanke seg, gå ned i vekt eller for å unngå å bli overvektig. Nei, jeg legger vekt på at det er sunt å være i aktivitet og ha en sterk kropp. Også er det så deilig å svette litt:)

Hva er vitsen med at jeg som mamma prøver å være bevisst på slike ting ovenfor jentene mine om samfunnet og myndighetene jobber mot meg? Resultatet Malina fikk var ut fra anbefalingene til Helsedirektoratet. Der mistst jeg siste respekt jeg hadde for de. Det sies at det er for høy prosent av unge som sliter med spiseforstyrrelser og at det knapt er plass til de som virkelig trenger hjelp for dette. Vel, myndighetene kan vel bare takke seg selv.

Jeg synes oppriktig synd på barn som skal vokse opp i dette samfunnet hvor man skal passe inn i alle skjemaer og skalaer. Det må være rom for skjønn. Siden denne jenta ligger over anbefalt vekt lurer jeg på hvordan barna som ligger på anbefalt vekt ser ut, eller under anbefalt vekt for den saksskyld. Skremmende! Tenk at myndighetene er med på å påvirke i denne retningen? Saken ligger også ute på Nettavisen her

Jeg blir provosert og nekter å sitte og se på dette skjer!

Mamma-Margit

 

9 kommentarer
  1. Jenta mi ligger under. Og det er virkelig ikke lett å se forskjellen på henne og Melina! Så kan ikke være stort intervall for “normalvektige”….

  2. EN omsorgsfull forelder sørger for at barna ikke kommer i den situasjon at de “må slankes”, akkurat på samme måte som man forsøker å unngå, eller iallefall forsinke det at de begynner å røyke, drikke, ha sex osv. Overvekt er et symptom på “misbruk” som er helt sammenfallende med ovvenevnte, og man gjør sitt barn neglisjering og omsorgssvikt om man lar de bli det man objektivt har lov til å kalle sykelig overvektige. Da tar jeg ikke stilling til ditt eksempeltilfelle, som i beste fall befinner seg i en gråsone, men de som objektivt er overvektige.
   Disse barna FÅR helseproblemer, de eksluderes fra en masse aktiviteter og gleder, de ekskluderes også fra enkelte mulige karrierevalg senere. Overvekt er en negativ “snøball”, jo tyngre en blir jo vanskeligere er det å holde seg i aktivitet, jo tyngre blir man…
   En omsorgsfull forelder setter grenser for sitt barn slik at det ikke blir overvektig, og om en var så uheldig å sove i timen en stund slik at skaden er skjedd, jo så slanker en barna. Faktisk!! Det har med barnets fremtidige muligheter å helse og gjøre og ingenting med samfunnets ytre påvirkning å gjøre.

  3. Vekt har lite å si, det er formen det kommer på. En person kan både ha mye fett på kroppen og veie 110 kilo, samtidig som akkurat den samme personen kan være bodybuilder med 1% fett og veie 110 kilo. Leger burde visst bedre.

  4. En sosialistisk overformynder stat som innsisterer på å vite hva som er best for landets befolkning…det kalles en totalitær ideologi…

  5. Gir du barna dine riktig type mat, riktig mengde mat samt sørger for fysisk aktivitet så blir jo aldri problemstillingen aktuell. Og slanking er ikke smart hverken for overvektige voksne eller barn, varige endringer av livsstil derimot det er skikkelig smart for overvektige mennesker og dette er selvsagt foreldres ansvar.

  6. Det er de sykelig overvektige de skal være litt obs på, ikke alt og alle pga en kilo eller tre for mye. Vet om noen med motsatt problem, ungen for tynn og spinkel og helsesøster hysterisk opptatt av akkurat det. Men barnet spiser og blodprøver viser ikke mangel på vitaminer og mineraler og sånt. Kroppshysteriet er gått for langt. Myndighetene skal ikke blande seg inn på den måten som er gjort i saken med den jenta. Hun er uansett normalvektig.
   Minnes en som gikk i klasse med ett av mine barn. Gutten var tjue kilo overvektig allerede tidlig på barneskolen ( som 8-9 åring), og det ble bare verre og verre opp gjennom årene. Der sa ingen noe. Først da han var rundt 17-18, fikk han gjort noe med det selv. Veldig flink der, omlegging av kosten og trening med vekter. Han må ha tatt av seg minst femti kilo. Hans mor var, og er, også helt enorm i størrelsen. Det er i slike tilfeller helsesøstre bør yte hjelp tidlig. Men kanskje man ikke tør ta opp temaet når foreldre er så overvektige også? Man kan jo lure litt.

  7. Jeg synes det er på sin plass at helsesøstre gjør foreldre oppmerksom på at barnet er utenfor normalen slik at foreldre kan sette inn nødvendige tiltak, som i dette tilfelle med Malina på 9 år at hun velger andre idretter som feks løping sånn at hun ikke utvikler så mye armmuskler. Mye verre er det at barnet direkte blir fortalt av andre voksne, slektninger eller trenere at de er kraftige eller feite, for hun vil garantert få høre i løpet av få år at hun veier for mye!

  8. Saken er jo ille i seg selv, men noen kommentarer her er jo helt på jordet.
   Velge løpetrening så hun ikke får store armer? Er du tjukk i huet? Muskelmasse er noe av det aller aller viktigste for en sunn kropp.
   Denne jenta skal ikke endre en dritt, hun er helt normal. Testen er forresten gjort i november og da var hun kanskje på vei i en annen retning. Barn vokser fort og uregelmessig og med mindre det er åpenbare problemer på gang er det totalt unødvendig å veie de. Folk er også født med litt ulik muskelmasse. Hun kan ha 2-3 kg mer muskler enn de andre og dermed bli overvektig i en test som dette.
   Jeg er 179 høy og veier 83 kg. Jeg har synlige magemuskler og er overvektig ifølge BMI.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg