La barna få leke!


Jeg så på God Morgen Norge mens jeg ventet på at mini skulle våkne. Hun er sliten og jeg lar henne sove til hun våkner. Det er fordelen med å jobbe hjemmefra. De tar opp et tema som får meg til å tenke på noe jeg har hatt lyst til å ta opp lenge. Men desverre så blir det vel som å banne i kirka for vi skal bare akseptere. For sånn har det alltid vært…..

Mange barn begynner arbeidsdagen sin før mammaen og pappaen, siden de må levere barna før de selv drar på jobb. Og de avslutter dagen etter foreldrene siden de ikke får hentet barna før de selv er ferdige på jobb. 5 dager i uken. Dette utgjør gjerne en halvtime før og etter jobb, tilsammen 5 timer på en uke. En vanlig arbeidstaker jobber 37,5 timer, mens barna kan fort ha en arbeidsuke på 42,5timer. De er altså på skole og SFO lengre enn foreldrene er på jobb. Etter endt skoledag er det hjem til lekser.

Lekser. Bare ordet gjør meg fortvilet. Jeg gjorde meg alltid flid med leksene mine, for det var forventet av meg. For mange barn er det ikke mye tid for avlapning eller lek etter endt arbeidsdag. Da er det tid for lekser. Gjerne samtidig som foreldrene lager middag. Hvis de er heldige så blir det litt tid for lek før det er kveldsstell, barne-Tv og leggetid. (Ikke de dagene det er treninger.) Det er viktig å legge seg tidlig for å være opplagt til dagen etter. Ikke nok med at barna har lange arbeidsdager, men de skal i tillegg ta med seg arbeidsoppgaver hjem. De fleste av oss avslutter arbeidsdagen når vi stenger døra til jobben bak oss. Hvem ville akseptert å bli lesset ned med arbeidsoppgaver som vi skulle gjøre hjemme på kvelden, etter endt arbeidsdag? 

Lekser kommer fra en tid da barna hadde kortere skoledager, SFO ikke var et alternativ og mammaene var hjemmeværende. I dagens samfunn jobber stort sett begge foreldrene og barna har lange dager. Tidsklemma er et kjent fenomen for de fleste familier. Skole, Sfo, middag, trening/aktivitet, lekser og kveldsstell. Ikke en ukjent dag for mange. Hvor er det rom for lek, kos og de gode samtalene? Barna skal lære så mye mer enn bare matte, engelsk og norsk. Det er ikke rom for å gå en tur i skogen, bake, formingsaktiviteter, leke med venner, eller rett og slett bare senke tempo. De trenger det innimellom. Vi følger klokken stort sett hele dagen, en kamp mot klokka. Er det rart barn blir stressa?

Jeg stiller spørsmål om hvor mye barna lærer av lekser?  Siden tiden er knapp for de fleste så blir kvaliteten der etter. Det blir viktigere å bare få det gjort enn å forstå og lære. I tillegg blir ofte leksene gjort da barna er slitne, og prestasjonen er da dårligere. Nei, jeg har mer tro på å holde slik lærdom til skoledagen hvor det er lærere med fagkunnskap, så kan vi foreldre lære barna våre om selve livet. Ja, for livet er litt mer enn lekser!

Hva synes du om barnas lekser? Bør den knappe tiden etter endt arbeidsdag være kos og lek? Del innlegget om du er enig:)

29 kommentarer
  1. Kanskje man kan prioritere barn når de er små og jobbe litt mindre. Kanskje droppe en masse dyre ting og tang for å ha råd til å jobbe mindre. Barn trenger ikke så mye materielle ting, de trenger tid med foreldrene sine…

  2. Jeg er absolutt enig, men når det kommer til resten av tidsklemma med unger som har aktiviteter mener jeg at du skyter dine egne argumenter litt i foten. Hvis du opplever at barnet ditt trenger fritid og leketid er det eneste man egentlig kan kutte er aktivitetene. For leksene blir vel en stund til dessverre.
   Vi prøver i alle fall å kose oss litt med leksene, kanskje lage en god brødskive og en
   kopp te. Hvis ungen er utslitt flytter vi det bare til morgenen før vi drar:)

  3. Jeg er så fullstendig enig med deg (sier hun med et sukk). Dagens skole-system er udatert og ikke tilpasset dagens samfunn. Hva med en ekstra skoletime .f.eks. Ta en time fra SFO og heller dedikerer den til skolearbeid og slik droppe hele leksen? Da vil de fremdeles være “på”, ha lærere tilgjengelig (for la oss være realisisk, vi foreldre er ikke allid like tilgjengelige, når tidsklemma kveler oss og vi skal rekke alt før leggetid) Da blir det som du sier, kvaliteten deretter. Ikke for å ta helt av, men jeg kan jo også nevne at de lange skoleferiene og alle planleggingdagene også koster samfunnet ganske mange “arbeidstimer”, nå som de fleste har begge foreldre i jobb. De må da kunne gå an å droppe noen av feriedagene for lærere og heller planlegge på dem? Det må en reform til, for det fungerer ikke slik det skal. Vi har utbrente unger,utbrente foreldre og kvalitetstiden er forsvunnet. Ikke tror jeg ungene hadde blitt “dummere” av at høstferien forsvant og at de heller gjorde litt ekstra skolearbeid PÅ skolen heller.I det minste på barneskolen burde lekser være fjernet. Mange av dem er 5 år når de begynne på skolen. La barn få lov til å ha tid til å være barn…

  4. Og Anonym. De fleste av oss jobber ikke for å ha “råd til dyre ting”. For største delen av oss, må begge jobbe for å dekke normale måntlige utgifter med tanke på hva det koster bare å leve i Norge. Dessuten har det at begge foreldrene nå er i jobb, gjort enormt mye for dette landets økonomi og er grunnen til av de fleste av oss lever i et av de rikeste landene i verden. Innbilder meg å ha hørt at dette har gangnet økonomien i landet på lik linje som oljen gjorde, så at vi skal gå 50 år tilbake i tid å ha mor hjemme på kjøkkenet er ikke den beste løsningen for det samfunnet vi lever i den dag i dag. Vi kan fint ha begge deler, så lenge vi tilpasser samfunnet, slik at det blir det samfunnet vi ønsker å leve i. Jeg elsker den skandinaviske modellen, men den trenger fremdeles å finpussses en del og da må det gjøres via endringer i politikken.

  5. Jeg er faktisk ikke enig med deg jeg, det er jo også som å banne i kirka:) Jeg har to gutter i småskolen. De er på skolen kl 8. Skolen slutter kl 13.30. Etter det er det lek på sfo. De kan sitte og lese, perle, være sosiale med de andre, eller rase rundt med ball og blir både svette og slitne. Varm mat får de også. Når de kommer hjem, er det lekser mens jeg lager middag. Det vi har kuttet på om det blir stress er aktiviteter uteom skolen. 1 aktivitet hver i uka er nok. Føler ikke at dagene mangler lek for ungene mine. Men det er klart det er hektisk å gå på skolen, og utfordrende og slitsomt å lære alt som er nytt, men det er litt øvelse i det som kommer senere også tenker jeg. Det er nå mitt syn. 🙂

  6. Eg er ueinig med deg. Lekser gir føresette moglegheita til å følge med på det borna arbeidar med på skulen. Det gir også rom for å framsnakke skulen når føresette viser interesse for skulearbeidet som igjen gir moglegheiter for å motivere eleven. I tillegg til dette så handlar det med lekser ikkje minst om å skape gode arbeidsrutiner for seinare i livet, tenker då på ungdomsskulen og vidaregåande der elevane får strengare krav med krakterar osv. Enkelte lærestoff kan heller ikkje puggast i skulekvardagen, som til dømes multiplikasjonstabellen eller gloser. Dersom lekser har fokus på repetert arbeid, framfor mengde, ca. 30 min per dag for dei minste, så er eg positiv til lekser og ser moglegheitene det gir. Leksegjering er også eit tilbod på høgare trinn i dei fleste kommuner. Lekser er også ein viktig arena for å få til eit godt skule-heim samarbeid. Til alle føresette der heime: Bruk det for alt det er verdt, skal vi bruke negativ energi på noko som allereie er bestemt kva signal sender vi ikkje då til vore born? Og gjer vi ikkje dei berre ei bjørnetjeneste, med tanke på krav og forventningar som dei møter seinare?

  7. Dette finnes det mange meninger om. Jeg synes foreldre har ansvar for å sørge for at barn blir henta i tide så de ikke blir helt utslitte. For noen år klarer de fleste å ha kortere arbeidsdag.
   Lekser er jeg for. Hvis norske barn ikke gjorde lekser, hvordan vil det gå med dem, sammenliknet med barn fra andre land i resten av verden? Det kan løses med lengre skoledager, men det løser jo ikke utfordringen du beskriver. Verden blir mer og mer konkurransepreget og landene grensene hviskes ut. Har lest undersøkelser som viser at norske barn gjennomsnittelig har korte dager sammenliknet med andre land i Europa, og elevene våre scorer ikke bra på PISA undersøkelser. Min mening er at barn bør lære seg at man må gjøre en innsats med skolearbeid, og heller droppe noen fritidsaktiviteter…

  8. Victoria: Vi har kun en aktivitet og jeg synes alle barn har godt av å være med på noe:)

   Vi har det veldig fint nå siden jeg nå jobber hjemmefra. Men vi var en del av tidsklemma tidligere og det var ikke noe å jakte etter.
   Vi prøver å kose oss med leksene før lillesøster kommer hjem. Bussen går 07.20 så vi rekker ikke noe særlig med lekser på morningen.
   Leksene blir nok en god stund til, desverre. Selvom jeg mener at samfunnet ikke er tilpasset lekse-tiden lenger.
   🙂

  9. Yvonne: Som jeg skulle skrevet det selv, takk!:) Når skoledagen for de minste er 08-12 vil en ekstra time vært bedre enn lekser etter at de er hentet på sfo kl.16. Samfunnet forandrer seg, men ikke skole reformen. Hmmm.. vi er i 2016,sant? 😉

  10. ulla: Helt greit å være uendig også:) Datteren vår er på sfo 2-3 dager i uken hvor hun får leke og være med venner. Men det er også med på å gjøre henne sliten og jeg anser det som en del av hennes arbeidsdag. Jeg vet at mange savner mer kvalitetstid på hverdager med barna. Mange har de hjemme ca 3-4timer fra endt arbeidsdag til leggetid. Av denne tiden skal middag lages/spises og lekser. Da blir det ikke mye kosetid igjen. Barn har lange og hektiske dager.

  11. Susanne: Jeg tenker at en av oppgavene vi foreldre har er å følge med og følge opp barna. Vi burde ikke trenge lekser for å vite at det er vår oppgave.
   Misforstå meg rett, her i huset snakker vi positivt om skolen og lekser går foran alt. Men jeg tenker at samfunnet forandrer seg og det er på tide at skolen også endres deretter:)
   En 5åring som begynner i 1.klasse trenger ikke å lære om forventninger som vil komme i voksenlivet…. La barn være barn!

  12. Monica: Desverre så er det ikke lett for en arbeidstaker å bestemme sine egne arbeidstider. Og med det tøffe markedet som er nå så er det ikke alltid så lett å bare kreve.
   Jeg er mer for litt lengre skoledager enn lekser etter endt dag, dette for de minste. Mange små barn har skoledag fra 8-12 og med en time ekstra blir det bare litt mindre tid på sfo. Og mer kvalitetstid hjemme etter endt arbeidsdag:)

  13. Yvonne: Lærere har like mange feriedager som alle andre arbeidstakere. Hvorfor skal lærere ha kortere ferie enn andre? De har avspasering når elevene har f.eks høstferie. Avspaseringen er fordi lærere jobber 43,25 timer i uka. Å ta bort høstferie, vinterferie, ha kort juleferie vil ikke ha noen hensikt fordi barna trenger denne pausen fra skolearbeidet selvom pausen er å være på SFO en uke.
   Til bloggen: Jeg er delvis enig i blogginnlegget. Elever fra 1. til 4. klasse hadde ikke trengt mye lekser hjemme. De kunne ha litt flere timer på skolen, men det ville også kostet mye mer for da trenger man fler lærere eller høyere lønn til de som skal jobbe mer. Fra 1. til 4. klasse hadde det holdt med leselekser og ellers ting som må øves på som f.eks gangetabellen. Dette er noe barna klarer uten for mye hjelp fra foreldre, men som likevel er viktig å jobbe med. Fra 4. klasse går elevene hjem fra skolen selv og har en mye kortere dag enn de har med SFO. Da kan man ha lekser, men det er viktig at det er repetisjon, ikke nytt stoff. Lekser lærer barna gode arbeidsvaner og jo eldre barna er jo større læringseffekt har leksene.

  14. Et hjertesukk fra meg…som lærer begynner jeg å bli lei av at alle skal vite hvordan skolen skal drives bare fordi man har gått på skolen selv. Jeg har ligget på sykehus, men legger meg ikke opp i jobben til leger, jeg spiser på Egon, men unngår og ytre meg om hvordan kelneren burde servere osv. Hvorfor er det så vanskelig å stole på pedagoger som har studert og erfart dette i mange år. Skolen er helt annerledes enn da du gikk der. På tide at noen faktisk slutter å disse oss i skolevesenet som jobber døgnet rundt for at unger skal lykkes. Hver eneste kveld sitter vi å forbereder timer. Det er en livstil som jeg liker. Men all den synsingen og klagingen – ikke fra barna, men foreldre gjør at vi kanskje går lei en dag…Oppfordring:slutt å sy puter under armene på ungene. Disse barna klarer seg som regel bra hvis du TØR å la vær!

  15. Jeg er ikke enig med deg, men det er ikke det jeg vil si noe om.
   Er dette rette fora å ta dette opp i?
   Regner med at du har tatt dette opp med skolen.
   Jeg hadde som lærer blitt lei meg hvis dette kom på en blogg og jeg ikke hadde hørt noe om det.

  16. sanna: Jeg beundrer lærerne! Hva dere klarer å lære barna våre og all jobben dere legger ned. Jeg legger meg ikke opp i hvordan skolen drives, men ytrer min mening om lekser ift små barn. Mange har lange dager og skal gyve løs på arbeidsoppgaver etter endt dag. Barna er slitne. For mange foreldre er det fortvilende å se dette. Gudskjelov har jeg selv en datter som gyver løs på leksene sine uten å klage, desverre er det ikke alle foreldre som kan si det.

  17. Kristin: Jeg ytrer min mening om hva jeg mener om lekser i dagens samfunn ift små barn. Som blogger bruker jeg min stemme. Hva er det å ta opp med skolen? Vil de vite min mening er de frie til å lese min blogg. Til info: Vi har ingen problem med hverken skolen eller lekser her i hjemmet. Heldigvis liker vår datter lekser og skolearbeid:)

  18. Nei, det er jammen ikke enkelt å være småbarnsforeldre i 2016.Jeg har selv valgt å jobbe redusert for å få dagene til å gå opp. Nå kan sønnen min gjøre mye av leksene for hele uka mandag når jeg har fri. Men det er alltids noe som må gjøres de andre dagene også og da er ikke det enkelt å få til når man er hjemme kl. 17,og skal hjelpe til med lekser mens man også skal ta seg av mindre barn. Vi har strengt tatt 2 timer med det aller minste barnet etter arbeidstid. De skal brukes på middag, lekser, kveldsmat, stell og leggetid. Heldigvis har jeg mulighet til å være hjemme 2 dager i uken, og jeg hadde aldri orket noe annet. De to dagene betyr så mye for oss som familie. Vi har valgt å kjøpe et rimeligere hus og leve enklere nettopp for å ha denne muligheten. Jeg skjønner de som ikke har mulighet til dette, det er det mange grunner for. Men jeg tror også det er veldig mange der ute som kunne gjort det samme. Dagens samfunn er dessverre lagt opp slik at man skal være så perfekt, ha det beste utstyr, det fineste interiøret osv og det veier nok mer for mange enn å være hjemme med barna. Det er de selvfølgelig fri til å mene, men da må man ikke klage.Når det gjelder fritidsaktiviteter har vi også valgt å kutte ut mye av dette, 2 dager i måneden har holdt for oss. Men det kan man jo nesten ikke si til folk for det er jo så viktig av barna er sosiale og sporty. Og når jeg leser at vi som er hjemme med barna ikke bidrar til fellesøkonomien (noe ikke du har skrevet altså) så er det sårende. Jeg ser på oppdragelse og pass av barn som en vel så viktig jobb. Når barna var veldig små og jeg var hjemme med de på heltid sparte jeg staten for godt over 200 000,- pr barn pr år ved å ha de hjemme. For de som har mange barn kan det bli mye penger:). Men, jeg er helt enig med deg Margit at hverdagen hadde vært mye lettere uten lekser. Man må finne ut hva som er best for hver enkelt familie og ikke streve etter å oppfylle alle krav som stilles fra samfunnet.

  19. Malla: Så godt at du og familien har funnet deres måte for å få det til å gå rundt i hverdagen:) Selv la jeg ned butikken min og jobber hjemmefra, det gjør at skolejenta kan komme hjem til meg. Få mat, hjelp til lekser og tid for lek. Jeg håper alle finner sin måte å leve på som er best for de. Da jeg drev butikk så hørte jeg daglig på fortvilte mammaer som ikke følte at de strakk til. Utrolig hva man får vite om kundene og hvordan de åpner seg opp. Det er trist at det skal være slik samfunnet er.
   Leksefri 1-4 klasse bortsett fra lesing hadde hjulpet mye ihvertfall:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg