VÆR RAUS!

Idag 10.oktober er det Verdensdagen for psykisk helse, hvor årets tema er: VÆR RAUS!

Hva tenker du på når du hører ordet raus? Er du flink til å være raus i hverdagen? Både mot andre og deg selv. For det å være raus med andre og seg selv kan bidra til en god psykisk helse. Vi trenger å øke kunnskapen og åpenheten om psykisk helse helse. For vi har en psykisk helse ALLE sammen! Psykisk helse handler om tanker og følelser. En god balanse mellom disse gjør det lettere å mestre hverdagen, på godt og vondt. 

Hva er raushet? 

Raushet handler om å gi noe uten å forvente å få noe tilbake. Det dreier seg om å akseptere at vi er ulike, at vi ikke er perfekte, og gi rom for egne og andres ulikheter. Kathrine Aspaas, forfatter av boken Rausheten tid, skriver dette om raushet:

♥Raushet er å unne andre suksess.

♥Raushet er å våge åpenhet.

♥Raushet er å lytte til andre.

♥Raushet er å våge å feile.

♥Raushet er å tillate andre å feile.

♥Raushet er å hjelpe andre.

♥Raushet er å ta et skritt tilbake før vi dømmer andre.

♥Raushet er å tilgi oss selv og andre.

♥Raushet er å konfrontere med vennlighet.

♥Raushet er å sette grenser med vennlighet.

♥Raushet er å takke vennlig nei til det som ikke gir oss glede.

Vær RAUS med deg selv

For 2år siden møtte jeg veggen så det smalt. Dette har jeg vært veldig åpen om, rett og slett fordi jeg synes dette er viktig å fortelle om, være åpen om og ikke dømme andre for. Jeg skal ærlig innrømme at jeg var ikke så raus med å ikke dømme andre for akkurat dette før det faktisk skjedde meg selv. Min tanke var at det ikke ville skje meg for jeg er jo mye sterkere enn som så… Idag er jeg veldig glad for at dette nettopp skjedde meg, for fy sødern så mye jeg har lært om meg selv og andre på veien. Og ikke minst: jeg lærte at det er de sterke, arbeidsomme stå-på-mennsekene med høye krav til seg selv som oftest møter veggen. De menneskene som ikke har så høye krav til seg selv og ikke gjør mer enn de må er rett og slett for late til å gå på en smell. Så der tok jeg riktig feil. 

Noe av det første jeg lærte meg i prosessen for å komme meg på bena igjen var å sette meg selv først. Min naturlige tanke har alltid vært å sette barna foran meg, noe annet virker jo rett og slett egoistisk. Men vet du hva? Har ikke mamma det bra, så har heller ikke barna det bra. Vær raus med deg selv! Sett av tid til deg selv, gjør noe hver dag som gir deg glede og ta vare på deg selv. Gi ros for ting du mestrer, ikke ha fokus på alt du ikke får til. I hverdagen er det mye forventninger til ting vi skal mestre og forventningene er høye. Oftest er det vi selv som setter disse forventningene til oss selv. Vi er vår verste kritiker, det må vi slutte med. Vær raus med deg selv!  Og for all det: slutt å sammenligne deg med andre! Du er du, og jobb med det. En original er mer verdt enn en kopi. 

Mitt beste tips! Fysisk aktivitet gir velvære og overskudd. Regelmessig fysisk aktivitet forbedrer den fysiske formen og gjør deg mer rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer♥

Hva skal du gjøre for å være raus med deg selv og andre idag? 

♥Margit♥

 

2 kommentarer
  1. Dette innlegget likte jeg kjempe godt! Det er såå viktig og flott! Jeg har virkelig fokusert på mange av punktene du nevner, som virkelig er flott å være klar over 🙂 I dag skal jeg ta meg en sykkeltur, bake og bare kose meg. Gjøre akkurat det jeg ønsker for meg selv og andre 🙂 God onsdag, fine!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg